Kategorier
Blog

Er din telefon din sutteklud eller assistent?

Gør din telefon til din personlige assistent

Pop quiz, hot shot! Hvad har du i hånden, når du vågner om morgenen, står i kø i supermarkedet, bruger offentlig transport, spiser frokost på arbejde, er teenager eller skal til at sove? Nogle gange endda mens du taler ansigt til ansigt med et andet menneske? Svaret er den mest tidsstjælende og trøstende sutteklud for voksne – din telefon.

Hvis du skal være helt ærlig overfor dig selv, hvor tit bruger du din telefon produktivt? Og hvornår er det ren og skær hjernedødt navlepilleri? Lad os ændre det og gøre dig mere nærværende i stedet.

Nogle apps er, ligesom junkfood, designet til at tiltrække din opmærksomhed men aldrig tilfredsstille dig. Derfor kan du ikke lade dem være. Det gælder i særdeleshed socialemedier og spil.

Med få ændringer kan du forvandle din telefon fra at være din sutteklud til din personlige assistent. En assistent som hurtigt hjælper dig skabe overblik over dine aftaler og opgaver, og som viser dig, hvad du har brug for, når du har brug for det. En assistent som ikke forstyrrer dig unødvendigt, men i stedet hjælper dig med at være nærværende, fokuseret og produktiv.

Nogle af de ændringer, jeg foreslår, vil muligvis virke voldsomme, men giv dem alligevel et forsøg. Du vil blive overrasket over, hvor meget tid du får til rådighed, når du ikke er en slave til din telefon længere.

Slet eller flyt disse apps

Gennemgå din telefon, hvilke apps gør din telefon til en sutteklud? Hvilke apps scroller du igennem, når du keder dig eller lige har fem minutter? Socialemedieapps og spil er bud på tidsrøvere, som du ender med zombieagtigt at bruge for at blive underholdt. Vær ærlig overfor dig selv, når du gennemgår din telefon og spørg “Giver denne app mig ægte værdi?”. Er svaret nej, skal du slette appen.

Jeg har selv valgt at opsige og slette Facebook, Twitter og Instagram. Da jeg alt for tit endte med at bruge timer i en nyttesløs jagt efter det næste dopaminfix.

Hvis du slet ikke kan forestille dig en verden uden dine sutteklude. Skal du i stedet gemme de apps væk i den mappe, jeg beskriver om lidt.

Stort set alle mine apps er gemt væk i en mappe på en seperat skærm. Det efterlader min hjemmeskærm med få service- og produktivitetsapps, som jeg hurtigt kan komme til.

Jeg har fjernet næsten alle mine apps fra hjemmeskærmen og samlet dem i en mappe på den næste side.

Idéen med at gemme alle dine apps væk er, at du skal arbejde lidt for at komme til dem. Det fjerner den umiddelbare fristelse, når du ser appen. Og giver dig chancen for at fange dig selv og mærke efter, om det virkelig er det, du bør lave lige nu.

Når du skal bruge en af dine gemte apps, kan du nemt finde den ved at bruge iPhonens søgefunktion. Træk ned stort set hvor som helst på din telefons hjemmeskærm, og du vil få adgang til søgefunktionen. Siri vil automatisk foreslå nogle apps i dette vindue. Herfra kan du hurtigt søge dig frem til din ønskede app.

Ved at trække ned på din hjemmeskærm, får du hurtigt adgang til søgefunktionen.

Fjern unødvendige notifikationer

Hvis der er noget din telefon er god til, så er det at fjerne dit fokus fra, det som er vigtigst for dig.

Med meddelelse efter meddelelse tigger din telefon efter din opmærksomhed. Og fordi vores primalhjerne lider af et voldsomt tilfælde af FOMO (Fear Of Missing Out), giver vi vores telefoner magten til hele tiden at kunne forstyrre os.

Det skal du sætte en stopper for nu.

Sluk for alle de unødvendige notifikationer, som din telefon sender dig i løbet af en dag. Det giver dig mulighed for at fokuserer mere på de opgaver, du har foran dig. Du vil også have bedre mulighed for at komme i flow og udnytte de kreative kræfter, som du nu slipper løs.

Gå til Indstillinger ➜ Notifikationer og start fra en ende af. Fjern notifikationer fra alle dine apps.

De færreste apps tilbyder værdi nok til at kunne forstyrre dig, når de vil.

De eneste apps, som fortsat skal have lov til at sende dig notifikationer, er de nødvendige serviceapps. En serviceapp er en app, som pinger dig med en relevant besked på et relevant tidspunkt. Det kunne for eksempel være et vækkeur eller en gps.

Jeg har givet følgende apps lov til fortsat at sende mig meddelelser:

  • Telefon, FaceTime, iMessage og WhatsApp
  • NemID, Wallet og Find
  • Apple Maps og min parkeringsapp
  • Things

Brug “Diskret levering

Nogle apps kan være rare at modtage meddelelser fra. Men du behøver ikke nødvendigvis blive gjort opmærksom på meddelelsen eller se den det øjeblik, den bliver leveret til dig.

Apple har en snedig funktion, som hedder Diskret levering.

Når du slår alle advarsler på en app fra på nær Notifikationscenter, bliver appens meddelelser diskret afleveret i Notifikationscenter. Du kan se meddelelsen, når det passer dig. De er tilgængelige fra en oplåst låseskærm på din iPhone ved blot at skubbe op midt fra skærmen.

Nogle få apps kan få lov til diskret at sende dig notifikationer, som du læser, når det passer dig.

De apps, som jeg giver lov til at sende mig en diskret meddelelse, er f.eks:

  • 1Password (App til at lave og holde styr på kodeord)
  • DR Nyheder (Kun breaking nyheder)
  • Forsendelser (Track & Trace app til diverse forsendelser)
  • Overcast (Podcastafspiller)
  • Pollental (Dagens pollental)

Når du har slået alle de unødvendige notifikationer fra. Kan du begynde at nyde den ro, som nu vil indfinde sig. Jeg lover dig. Du kommer ikke til at gå glip af noget, som virkelig er vigtigt for dig.

Brug “Forstyr ikke“

Når du arbejder på de ting, som er vigtigst for dig, kræver og fortjener det ro til fordybelse. Nu skal du absolut ikke forstyrres af din telefon. Det gælder også, når du er sammen med din familie og venner. Når du sætter dig ned for at arbejde på det, du brænder for, skal du slå Forstyr ikke til på din telefon. Det er knappen med månen på, som du finder i kontrolpanelet ved at trække ned fra højre hjørne på din iPhone og iPad.

Det vil aktivere en tilstand på din telefon, hvor alle notifikationer og opkald bliver leveret lydløst.

Det giver dig den ro, du skal bruge. Når du laver de ting, som har størt prioritet i dit liv.

Når Forstyr ikke er aktiveret, vil du nemmere kunne fordybe dig i nuet.

For at sikre at du kan nås i en nødsituation. Skal du i Indstillinger ➜ Forstyr ikke sørge for at Gentagne opkald er slået til.

Skulle der opstå en nødsituation i din omgangskreds, vil et gentaget opkald slippe igennem Forstyr ikke på din enhed.

Sørg for at du tillader Gentagne opkald, så du kan nås i en nødsituation.

Brug ”Sengetid“

Nu hvor du har sikret dig ikke at blive forstyrret, når du laver de vigtigste ting i dit liv. Skal du sikre dig, at du er frisk og klar til at udnytte din tid bedst muligt. Det betyder, at du skal prioritere din søvn højt.  

Det kan din assistent hjælpe dig med. Åbn appen Ur og gå til Sengetid. Indstil herefter din tidsplan, for hvornår du skal sove, og hvornår du vil vækkes.

Indstil hvornår du skal sove, og hvornår du skal vækkes.

Bagefter trykker du på knappen den lidt gemte orange knap Indstillinger øverst til venstre og indstiller en påmindelse om at passe din sengetid. Jeg har sat min til en time før, jeg senest skal sove. Det giver mig tid til at læse, inden jeg falder i søvn tit før klokken 21.  

Nu vil din assistent gøre dig opmærksom på, hvornår det er tid til at gøre dig klar til at sove, for at du kan være frisk til næste dag. Derudover vil din telefon automatisk slå Forstyr ikke til, mens du sover og blidt vække dig om morgenen med en rolig alarm og startskærm. Jeg er virkelig vild med denne funktion.

Din assistent sørger for en mørk skærm om natten og en rolig skærm først om morgenen.

De sidste småting

De sidste indstillinger, du skal lave, er privatlivsindstillinger. Samt sørge for at dit flow ikke bliver afbrudt af in app reviews.

Start med at gå til Indstillinger ➜ Siri & søgning. Her slår du Lyt efter “Hej Siri” fra. Nu vil du ikke pludselig blive afbrudt af Siri i dine samtaler længere. Får du brug for din assistent kan den stadig aktiveres på sideknappen.

Få Siri til at stoppe med at lytte og afbryde dig.

Nu skal du gå til Indstilinger ➜ Anonymitet ➜ Analyse og forbedringer. Her slår du alt fra, hvis du ikke anonymt vil dele med Apple, hvordan du bruger din iPhone.

Apple behøver ikke vide, hvordan du bruger din telefon.

Fortsæt til Indstillinger ➜ Anonymitet ➜ Reklamer. Her skal du slå Begræns reklamesporing til. Nu vil Apple ikke sende dig målrettede reklamer længere.

Du kan ikke slå reklamerne fra, men du kan gøre dem mere upersonlige.

Slut af med at gå til Indstillinger ➜ iTunes & App Store. Her skal du finde Anm. og vurderinger i app og slå det fra. Nu vil du ikke få dit arbejde forstyrret af en meddelelse om at anmelde apps længere.

Slå anmeldelser og vurderinger i dine apps fra, så du ikke bliver forstyrret i dit arbejde.

Nyd freden og din nye assistent

Det næste stykke tid vil du sikkert fange dig i pludselig at sidde med din telefon i hånden. Du har en vane at åbne Instagram eller lignende, som nu skal udskiftes. Når du fanger dig selv i det, skal du spørge dig selv om, det er det du burde lave lige nu.

Snart vil du begynde have nye vaner. Du vil mærke et boost i din produktivitet. Og nærvær når du er sammen med de mennesker, som betyder mest for dig.

Nu hvor din telefon ikke længere tigger om din opmærksomhed med ligegyldigheder, men i stedet kun deler relevant og vigtig information med dig, når det passer dig. Vil du opleve, at du ikke længere er dens slave, men i stedet har vendt situationen på hovedet. Nu assisterer din telefon dig med at nå dine mål.

Hvordan har du sat dine enheder op, så du kan være så produktiv og nærværende som mulig? Del endelig dine tips og tricks i kommentarfeltet.

Hvis du kan lide dette indlæg og mener, at andre kan få værdi af at læse det, må du meget gerne hjælpe mig med at dele det, tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.