Kategorier
Blog

Sådan har jeg opbygget min journal i Bear

2020 var året, hvor jeg for alvor begyndte at eksperimentere med at føre journal.

Jeg lavede flere forsøg med forskellige metoder både i min notesbog og diverse apps for at se, hvad der virker for mig.

Den tid jeg investerer i at bruge lidt tid sidst på dagen til at reflektere over dagens hændelser samt få mine tanker og idéer skrevet ned, giver mig meget tilbage. Jeg kan bedre huske, hvad der er sket de forskellige dage, og jeg har mulighed for at få sat lidt ord på mine idéer og tanker, men de stadig er friske i min hukommelse.

Det system, som fungerer for mig, har jeg bygget i wunderappen Bear. Det består af to overskuelige skabeloner, links mellem alle mine noter og et taggingsystem. Tilsammen danner det en lille journal, som jeg har lyst til at bruge hver dag, samt reflektere og gennemgå hver søndag i min ugentlige gennemgang.

Min ugeskabelon i Bear

Journalen kan nemt tilpasses efterhånden, som jeg bruger den og finder nye behov. Den er bygget op af en ugeside, som jeg hver uge kopiere fra den ene af mine skabeloner, jeg fortæller mere om skabelonerne om lidt. Fra ugesiden linker jeg den specifikke uges dagssider. Der er en dagsside for alle ugens dage, som alle indeholder et link tilbage til ugesiden. Hver dagsside indeholder også en kopi af min dagssideskabelon. Fra hver ugeside linker jeg også til den forrige og næste uge, så det alle noterne er forbundet.

Alle disse links gør det til en leg at gennemgå journalen, når jeg laver min ugentlige gennemgang og mit personal retreat engang i kvartalet. Her kan jeg nemt og hurtigt zoome ind på en enkelt dag, hvis jeg har behov for det og hoppe tilbage til ugesiderne med et enkelt tryk.

De to skabeloner, jeg har lavet, har til funktion at hjælpe og inspirere mig til hurtigt og effektivt at få samlet dagens idéer, tanker og oplevelser et sted, hvor jeg kan sortere guldkorn, idéer og sådan fra, under min ugentlige gennemgang.

Min ugeside består øverst af mine fokuspunkter. Her er de mål og ting, som jeg skal fokusere på i den aktuelle uge. Fokuspunkterne varierer i størrelse og form og kan gå igen på flere ugesider før, de er gennemført.

Under fokuspunkterne følger linkene til de enkelte dage.

Herunder følger overskrifterne, som jeg bruger i min ugentlige gennemgang. Deres funktion er at hjælpe mig med at sortere og finde frem ugens vigtigste idéer og hændelser, så jeg kan arbejde målrettet videre med dem.

Min dagskabelon i Bear

Skabelonen til min dagside er designet mere åbent. Dens funktion er at guide og inspirere mig til at få fanget dagens idéer og hændelser.

Øverst på dagsiderne starter jeg med at notere dagens træning for at varme mine journalmuskler op. Derefter skriver jeg i punktform kort dagens hændelser og mine tanker derom. Jeg skriver også de idéer, jeg har fået i løbet ad dagen. Dem finder jeg i min indbakke i Things. Jeg tilføjer typisk lidt flere ord til mine idéer og tanker, når jeg fører dem over i journalen, så de kan simre videre i baghovedet indtil, jeg ser dem igen i min ugentlige gennemgang.

Til at holde styr på journalen i Bear tagger jeg hver note med mit journaltag efterfulgt af det aktuelle år og måned. En side i min journal for februarmåned i 2021 vil være tagget såden her: #journal/2021/2. Det samler noterne i en mappe kaldet journal med undermapper for år og måneder. Det gør det nemt og hurtigt, at finde en bestemt dag senere.

Jeg kan virkelig godt lide, hvor fleksibelt og nemt systemet er at bruge, samt at jeg hele tiden kan rette det til efterhånden, som min journal udvikler sig.

Det er også fedt, at jeg ikke behøver at tilføje endnu en app til mit arsenal af produktivitets apps, men at jeg i stedet kan fortsætte med at bruge min favoritapp til tekstarbejde til også at føre min journal i.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.