Kategorier
Blog

Tøm hovedet fra det neonfarvede post-it helvede

Forestil dig at alt det, som din hjerne skal huske, står på de her neonfarvede post-it’s. Ville det ikke betyde at indersiden af dit hoved var tapetseret med en kæmpe regnbue af dem? De skulle hjælpe dig med at huske på alt. Fødselsdage, dagligvareindkøb, besvare den email du ikke nåede i går, alle dine forpligtelser både på arbejde og privat. Det hober sig hurtigt op. I mine ører lyder det som en uoverskuelig post-it-regnbue fra helvede.

Vi forsøger at huske og holde styr på alt med en hjerne, som har sin helt egen vilje til, hvad den vil huske hvornår. Derudover har vores hjerner ikke udviklet sig til at skulle holde styr på alle de informationer, som vi fodrer den med i et moderne samfund. Hvis du synes, det lyder bekendt, skal du læse videre. For jeg vil fortælle, hvordan jeg befrier mit hoved fra alle de farverige post-it’s, og i stedet har gjort plads til at være mere nærværende, mere produktiv og mindre stresset.

Løsningen bygger på David Allens GTD-principper. Jeg kan varmt anbefale hans bog Få tingene gjort (Getting Things Done). Hans principper giver dig et fleksibelt skelet til et system, som kan tilpasses til alle. Uanset hvilken vej dit liv er på, og hvordan det vil udvikle sig i fremtiden.

Stol på dit system

Det vigtigste du skal huske er: At du skal stole på dit system. Stoler du ikke på det, vil der stadig gemme sig post-it’s i dit hoved, og systemet vil ikke hjælpe dig med at finde det fokus og nærvær, du søger.

For at kunne stole på sit system, skal man være helt sikker på, at ingen post-it’s bliver glemt – Leave no man behind! Til at hjælpe med det, vil jeg introducere dig for et vigtigt redskab til din værktøjskasse nemlig indbakken. Din indbakke er det sted, hvor alle dine post-it’s midlertidigt skal opbevares fra nu af.

Men hvad står der egentlig på de post-it’s?

Alle de post-it’s som dækker indersiden af dit kranie, skal flyttes fra din hjerne og over i din indbakke, men lad os først lige få helt styr på hvor mange farverige banditter vi snakker om. For der er måske flere, end du umiddelbart tror.

Dine post-it’s kan for eksempel indeholde:

 • Forpligtelser du har påtaget dig (Både arbejde og privat)
  • Aftaler du skal holde
  • E-mails du skal besvare
  • Regninger du skal betale
  • Møder du skal forberede
  • Huslige gøremål
  • Forskellige indkøb
 • Ting du vil huske
  • Idéer til projekter og arrangementer
  • Gaveidéer
  • Læsestof du vil læse senere
  • Videoer, film, serier du en dag vil se
  • Opskrifter du vil prøve
  • Fødselsdage og andre mærkedage
  • Oplevelser, rejser og andre ting du drømmer om
  • Osv.

Det er bare nogle eksempler på, hvad der står på dine post-it’s. Alle de idéer og ting, som fylder i ens hoved er hver i sær sin egen post-it. Det lyder vildt og voldsomt, men den gode nyhed er, at du snart kan sige farvel til den evigtvoksende neonfarvede regnbue i dit kranie.

Nu hvor du ved, at det alt sammen hører bedst hjemme i din indbakke, må vi hellere få lavet en til dig.

Find din indbakke og fyld i den

Jeg er stor fortaler for, at man har sin indbakke digitalt, da vi altid har noget elektronik indenfor rækkevidde.

Jeg bruger Cultured Codes app Things 3 som min indbakke. Jeg er virkelig glad for appens brugervenlighed, design og funktionalitet. Derfor vil jeg i kommende indlæg tage udgangspunkt i Things.

Er Things ikke lige din kop te, findes der masser af lignende apps, så prøv dig frem og find den, som fungerer for dig.

Alle smartphones kommer i dag med en form for app til påmindelser. Apples app Påmindelser er et godt sted at lave sin første indbakke (Du kan altid skifte til en anden app senere. De fleste af dem har mulighed for at importere dit indhold fra Påmindelser).

Når du har fundet din app, laver du, hvis den ikke allerede findes, en liste kaldet Indbakke i appen. På den liste tilføjer du nu alle de post-it’s, du kan komme i tanke om, alle de ting du skal lave og huske. Brug gerne en time eller mere på at få alt tilføjet til din indbakke. Gå en tur i dit hjem og arbejde for at se om, der dukker flere op.

Bemærk der findes ikke dårlige post-it’s, og post-it’s som ikke er din indbakke værdig. Alle idéer, tanker, drømme, forpligtelser og gøremål du har og får i fremtiden, skal tilføjes til indbakken. Måske oplever du, at efterhånden som bunken af post-it’s mindskes i din hjerne, dukker der nye post-it’s op. Dem tilføjer du også. Idéen er, at du skal gøre det til en vane, at hver gang din hjerne i fremtiden skal til at hænge en ny post-it op, tager du den og tilføjer den til din indbakke i stedet.

Fra post-it til gøremål

Når alle post-it’s er tilføjet til din indbakke, skal de fordeles på forskellige lister, som passer til områder i dit liv. Jeg vil gå mere i dybden med listerne i et kommende indlæg. Se hvilke områder dine post-it’s kan sorteres efter, og lav lister med hvert områdes navn. Det kan f.eks være: Indkøb, privat og arbejde. Samtidigt med at du sorterer dem, skal du sørge for, at hver post-it indeholder en handling. Så f.eks. Køkkenskab bliver til din egentlige opgave, Ryd op i køkkenskab. Har handlingen en deadline, tilføjes det også. Nu har din post-it forvandlet sig til et gøremål.

Når du har taget dig tid til at behandle alle dine post-it’s, vil du opdage, at du tydeligere kan se, hvordan du skal prioriterer dine opgaver og derved strukturere din tid. Pretty amazing stuff, am I right?

Når du bevæger dig fra 🌪 til 🧘‍♂️

Du vil lægge mærke til, at der sker noget fantastisk, når du får tømt dit hoved for alle de post-it’s, som muligvis har hængt i flere lag på indersiden af kraniet. Nu hvor din hjerne ikke længere skal huske på alle de ting, har den i stedet mulighed for at koncentrere sig om det, den gør bedst, nemlig at få nye kreative idéer og løsninger.

Hvis du kunne lide dette indlæg og mener, at andre kan få værdi af at læse det, må du meget gerne hjælpe mig med at dele det, tak.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.